Kušići 2011

Prethodne godine u gotovo istom terminu (24-29.12.2010), kao i ove godine, sam boravio u hotelu Javor. (Link)
Oduševljeni, odlučili smo i ove godine da se vratimo u Kušiće.
Prvo (neprijatno) iznenadjenje je da su cene oko 50% više, ali ispostaviće se opravdano. Sledi prijatno iznenadjenje, kompletan izgled hotela je promenjen i potpuno osavremenjen. Ozbiljni gradjevinski i tzv. unutrašnji radovi su hotel preporodili. Osim soba na trećem spratu (ekonomik) sve su dobile potpuno nova (ne delimično renovirana) kupatila. Sva vrata ulazna i kupatilska su zamenjena na ugradnim plakarima zamenjeni „frontovi“… spoljna stolarija je već prošle godine bila ok (alu). Recepcija (prošle godine je to bio običan pult, a sada ozbiljan „lobi“), igraonica, tv sala i restoran su renovirani.
Srećom, sve što je bilo dobro su sačuvali:
Prvo, ljubaznost, ali iskrenu! Bio sam (pogledati Spisak) u hotelu sa 5* u Sloveniji, bio sam u objektima seoskog turizma (koji odlikuje domaćinska ljubaznost), ali definitivno ovo je najljubaznije osoblje koje sam sreo – uvek nasmejani, spremni da pomognu, prepoznaju vaše potrebe i opet da ne dužim.
Drugo, hrana (anketa za naredni dan, izbor od dva jela za svaki obrok), uvek jedno autentično jelo (djuveč, prebranac…), a drugo zgodno za decu – pljeskavica, pomfrit (odličan), uz svaki doručak i tzv. „dečija radost“ (margarin i marmelada). Tačno je da je prošle godine hrana bila više zaista domaća (sir, kajmak…) ove godine je više „industrijska“, ali kažu to je cena HACCAP-a, kažu da čak i vodu koja je sa planinskog izvora moraju da „omekšavaju“ i hlorišu (ili fluorišu), ali… Inače, hrana je i dalje obilna, ukusna i ima „repete“.
Treće, u hotelu je svuda toplo, svetlo, tiha muzika sa plafonskih zvučnika i osim činjenice da su „majstori“ na nekim mestima „zabašurili“ posebno stolari gotovo da nema zamerki. Ipak, mada su uvedeni SAT kanali, slika nije nabolja u svim sobama, ali sada prelazim na deo koji govori o tome da vam TV i nije potreban.
Kada se ujutro probudite, pogled na gotovo netaknutu prirodu tj. dolinu koja se pred vama pruža i pogled koji seže do prekrasnog Mučnja čine da vam dan počne na najbolji način. Iza hotela je uredjena trim, u stvari, pešačka staza kroz četinarsku šumu, sa klupicama, kantama za otpatke, česmom i jednim pokrivenim odmorištem. Ako nastavite dalje uzbrdo, možete se šetati beskrajnim stazama i uživati na (u zimsko vreme, belim) livadama i čistom vazduhu koji nam svima nedostaje. Ski staza postoji, ali funkcioniše samo kada ima zaista dovoljno snega i kada postoji grupa koja će intenzivno koristiti žičaru. Za ozbiljno skijanje nije, ali za „skijuckanje“, sankanje i spuštanje raznim verzijama „skliska“ idealno. Za ozbiljne šetače moguće je napraviti ture i od 10-20km kroz šumu, preko livada i do vrhova.
Kada se vratite u hotel, tu je igraonica za decu, ima par elektronskih igrica, stoni fudbal, lejzi begovi, trambolina, mini tobogan… za organizovane grupe prave žurke, frizurijade i td.
Cena o kojoj sam govorio je u stvari sasvim OK za ono što se dobija, čak šta više, a treba reći i da je Tuborg (mali) 115 din!!! Porcija (2 kom) palačinki 130 din, sve (nes, espresso…) kafe 90-95, (pušenje u TV sali-baru dozvoljeno, inače zabranjeno).
U samom selu ima par prodavnica sa svim neophodnim potrepštinama (sveže voće stiže svakodnevno), suvenirnica, pošta, crkva, ambulanta…domaći proizvodi se nude po kućama, a i Ivanjica je na 25km (često prolaze i lokalni autobusi).

Država   Srbija
Mesto   Kušići
Udaljenost od Bgd./Vršca

240km

300km

Smeštaj    
Korišćen 24.12.2011. – 29.12.2011. Hotel Javor
Alternativan   VilaAngelina
Cena korišćen Dec 2011. 22€ – pun pansion
Cena preporučen Dec 2011. ???
Planina/vrh   Javor (1000mnv)
Banja    
Jezero/more    
Pećina    
Vodopad    
Istorijski lokaliteti    
Posebnosti    
Aktivnosti    
Šetnja   Lagana 5-10km
Planinarenje Da Mučanj (12km)
Kupanje/plivanje    
Sankanje/skijanje Da Ski lift i staza 300m
SPA    
Snabdevanje Par prodavnica Nema dnevne štampe
Bankomat   Nema
Pošta/banka Pošta Ograničeno radno vreme
Bolnica/apoteka Ambulanta u mestu Da
Sportski tereni Da Fudbal/košarka
Internet Ne  
Sajt hotela   http://www.javor-hotel.com
Plaćanje   3 rate – čekovima

 

TOP