Moldoveanu (RO)

U okviru svojih redovnih aktivnosti članovi Prirodnjačkog društva „GEA“ iz Vršca i PSD „Kopaonik“ iz Beograda su od 12. do 15. avgusta posetili Rumuniju, tačnije deo Južnih Karpata tzv. Transilvanijske Alpe.

Prvoga dana grupa je posetila grad Sibiu (Evropsku prestonicu kulture 2007. godine) i kasno uveče putem Transfagarašan pristigla u izletničko naselje Piskul Negru, mesto gde će boraviti narednih dana. Sledeći dan je grupa od sedmoro planinara  preko većeg broja nešto nižih vrhova i nakon 7 sati i pređenih 11km (u povratku još toliko) osvojila najviši vrh Rumunije – Moldoveanu (2544mnv), dok su ostali članovi grupe posetili manastir Kurtja de Arđeš, tvrđavu Pojenari (pravi Drakulin dvorac) i jezero Vidraru sa branom visokom 166 metara.

Poslednji dan na planini Fagaraš jedan deo grupe proveo je uz jezero Blja Lak gde se nalaze restorani, žičara, prodavnice i jedan od niza vodopada koje je moguće videti u široj okolini. Manja grupa planinara pokušala je da osvoji drugi po visini vrh Rumunije, Negoju (2535mnv), ali su ih kiša, grad i oluja sprečili, tako da su bili primorani da odustanu. Druga, brojnija grupa planinara osvojila je vrh Butjanu (2507mnv), ali ih je već pomenuta oluja sprečila u osvajanju vrha Jezeruluj, tako da su preostalo vreme proveli takođe na jezeru Blja Lak.

U nedelju, tokom povratka u Srbiju članovi navedenih udruženja posetili su i tvrđavu u gradu Deva (koja je u procesu restauracije, kao i naša Kula) i zamak Korvin u Hunedoari. U večernjim satima Vrščani su se oprostili od svojih prijatelja koji su nastavili put ka Beogradu.

GPS trek i više o usponu na Moldoveanu pročitajte na http://www.stazeibogaze.info/2010/08/27/moldoveanu-2x105km/.

TOP