Staze za pešačenje u banji Ždrelo – Petrovac na Mlavi

Tekst koji sledi obavezno pročitajte ako su Vam interesantne staze za pešačenje u banji Ždrelo i u okolini Petrovca na Mlavi.

Po mom mišljenju postoje dve kategorije staze za pešačenje u banji Ždrelo zainteresovanih osoba za ovaj naslov.

Prvo su planinari kojima su vrhovi u blizini gotovo redovan izbor u godišnjem planu. Drugo su kupači svih kategorija. Od onih koji bi se kupali radi zabave (akva park) do onih koji bi se kupali radi izlečenja (banja).

Destinacija nije nepoznata, a ovim tekstom. Bih želeo da Vam ukažem na neke možda manje poznate staze za šetnju, zanimljiva mesta…

U okolini Ždrela tj. uz put se nalazi veći broj objekata za smeštaj. Kao i par restorana koji rade i van sezone. Za restoranske usluge Restoran sa prenoćištem Gornjak je odličan izbor. na osnovu ličnog iskustva.

U samom Petrovcu na Mlavi ima dosta restorana, a moja preporuka je Zlatna Košuta koji takođe raspolaže sobama za smeštaj. Ipak, najsigurniji je Booking.com kada je rezervacija smeštaja u pitanju.

U tom smislu predlažem Magnolia by Radovanović, a utiske proverite na već pomenutom sajtu za bukiranje – rezervaciju smeštaja.

Od dve (tri) interesantne staze za pešačenje u banji Ždrelo prvo vam predstavljam onu koja prolazi kroz selo Ždrelo. Staza je kružna, lagana i duga 10km.


Dve su bitne tačke (zastavice)na ovoj stazi: Vrelo i jezero i veštački gejzir, tj. cev pobodena u stenu iz koje u nepravilnom ritmu izbija voda.

Vrelo i jezero Veštački gejzir

Stazu možete produžiti ako nastavite dalje uzbrdo nakon gejzira ili skratiti tako da se posle gejzira odmah vratite nazad.

Staza prati asfaltni put i ako ste smešteni uz njega ili se parkirate na odgovarajućem mestu možete se uključiti na stazu u bilo kojoj tački na ovom potezu ili jednostavno skrenite ka selu Ždrelo (kod Magnolia by Radovanović) i na stazi ste.

Druga (i treća staza) su pravac od Krepoljina do manastira Vitovnica. Kako kompletan pravac čini više od 15 kilometara…

staze za pešačenje u banji Ždrelo Pogled na „Vrata Homolja“

Ako su Vam šetnje interesantne svakako pretražite i druge lokacije na blogu Trekking.rs

TOP